Home
WRITINGS
SCRIERII
POEMS
POEZII
LINKS
CONTACT
SITE MAP

Capitolul 3


In El Avem Planul Veacurilor 1 Planul Veacurilor 2 Voia Lui Dumnezeu TAINA VOII SALE Implinirea Vremurilor Ziua de Odihna Odihna Lui Inceputul & Sfarsitul UNIREA IN HRISTOS Imparatia Lui Dumnezeu Eternitatea


- David Ilea -

Efeseni 1:10 Ca sa-l aduca la indeplinire la implinirea vremilor, spre a-Si UNI IARASI intr-unul, in Hristos, toate lucrurile: cele din ceruri si cele de pe pamant. 

Dumnezeu in intelepciunea Sa a pus o acoperitoare, a ascuns in El insusi maretia Adevarului, in asa fel ca ochii iscoditori si curiosi a oamenilor necredinciosi nu pot sa vada si sa inteleaga Taina Voii Sale. Din ceasul neascultari, omul pamantesc traieste intr-o noapte intunecoasa, care noapte se sfarseste NUMAI cand Dumnezeu trimite Lumina Sa.Toata intelepciunea omului acumulata in timpul acestei nopti, este foarte departe si incomparabila cu intelepciunea care este si vine de la Dumnezeu.Intelepciunea aceasta nu vine de sus, ci este pamanteasca, fireasca, draceasca.Numai Duhul lui Dumnezeu descopera Tainele Adevarului,p entruca in adevar, cine dintre oameni cunoaste lucrurile omului, afara de duhul omului, care este in el ? Tot asa, nimeni nu cunoaste lucrurile lui Dumnezeu afara de Duhul lui Dumnezeu.Dar omul firesc nu primeste lucrurile Duhului lui Dumnezeu, caci pentru el sunt o nebunie, si nici nu le poate intelege, pentru ca trebuie judecate duhovniceste.Noua insa Dumnezeu ni le-a descoperit prin Duhul Sau. Caci Duhul cerceteaza totul,chiar si lucrurile adanci ale lui Dumnezeu. Fie dar ca Lumina Adevarului sa lumineze intunericul nostru si sa aduca manifestarea deplina a Luceafarului de dimineata, care odata rasarit in inimile noastre, sa ne conduca in noua zi adica Ziua Domnului.

In cartea Deutronomul la cap 6: 4 gasim scris nemuritoarele cuvinte: Asculta Israele! Domnul,Dumnezeul nostru, este SINGURUL (unul singur)Domn. Aceasta declaratie a lui Dumnezeu a devenit una din cele mai importante lucruri in viata poporului Evreu. Aceasta declaratie a devenit un lucru Sfant in viata acestui popor, unii chiar pe patul morti rosteau aceasta mareata declaratie, ca fiind ultimele lor cuvinte: Domnul Dumnezeul nostru este unul singur Domn.Multimea de popoare care locuiau in jurul poporului lui Israel, aveau o multime de dumnezei, aproape cate un dumnezeu pentru fiecare nevoie. Numai Israel avea unul singur Dumnezeu care era mai mult decat destul pentru toate nevoile si neajunsurile lui. Aceasta declaratie unde Dumnezeu este UNUL si singurul de acest fel, este numita in termen teologic monoteism, mentionez ca aceasta nu este declaratia omului despre Dumnezeu, aceasta este mai mult decat o declaratie, aceasta este o descoperire a Nevazutului, si o cunoastere a Necunoscutului. Aceasta este declaratia personala a lui Dumnezeu potrivit celor scrise: Iata poruncile, legile si randuielile pe care a poruncit Domnul Dumnezeul vostru sa va invat sa le impliniti in tara pe care o veti lua in stapanire (Deutronomul 6:1). Apostolul Pavel la randul lui marturiseste acest mare adevar unde zice: Deoarece Dumnezeu esteUNUL singur ….Romani 3:30.Dumnezeu este sursa universala a tuturor lucrurilor. Dumnezeu este Duh …asa gasim scris in Ioan 4:24,deci omul pamantesc nu poate sa vada prin natura lui pamanteasca pe Dumnezeu, numai acolo unde El se descopere omului intr-o forma fizica, unde omul poate sa vada, sa auda si sa inteleaga pe Dumnezeu intr-o masura foarte limitata, iata ce declara Scriptura: Nimeni n-a vazut vreodata pe Dumnezeu,singurul Lui Fiu, care este in sanul Tatalui. Acela l-a facut cunoscut Ioan 1:18.In ceia ce priveste Duhul, Isus a declarat: Cine Ma vede pe Mine, vede pe Cel ce M-a trimis pe Mine…..Cine M-a vazut pe Mine a vazut pe Tatal. Apostolul se alatura prin Duhul si declara:El este chipul Dumnezeului cel nevazut…Caci Dumnezeu a vrut ca toata plinatatea sa locuiasca in El.Hristosul lui Dumnezeu este tot Duh,unde zice: Caci Domnul este Duhul,si unde este Duhul Domnului acolo este slobozenia 2 Corinteni 3:17. Deci Duhul Sfant, Duhul lui Hristos si Duhul lui Dumnezeu sunt UNUL singur Duh, care este Dumnezeu. Acest mare adevar se vede clar si in scrierea lui Pavel unde zice: Voi insa nu mai sunteti pamantesti, ci duhovnicesti, daca Duhul lui Dumnezeu locuieste in adevar in voi.Daca n-are cineva Duhul lui Hristos, nu este al Lui.Si daca Duhul Celui ce a inviat pe Isus dintre cei morti locuieste in voi, Cel ce a inviat pe Hristos Isus din morti va invia si trupurile voastre muritoare, din pricina Duhului Sau, care locuieste in voi. Asa dar Dumnezeu care este UNUL singur Duh se descopera in folosul neamului omenesc in Trupul lui Hristos acest Trup format din multe madulare ,dar care toate reflecta Chipul si Asemanarea lui Dumnezeu.

Faptul ca Dumnezeu este UNUL singur ne vorbeste in ordinea numerica despre cifra UNUL (1).Cifra UNUL reprezinta inceputul,originea,sursa,apoi reprezinta o uniune apsoluta, un intreg care nu poate fi impartit, separat, secmentat in mai multe parti, este independent de toate celelalte numere si este sursa si originea tuturor cifrelor. Numarul UNUL nu poate fi in contradictie cu el insusi, nu poate fi afectat din partea exterioara, nu poate avea pareri, gandiri, dorinte, hotarari contradictorii. Asa S-a descoperit Dumnezeu pe intelesul limitat al omului pamantesc. Descoperirea aceasta ne spune ca Dumnezeu este UNUL si SINGURUL de acest fel. Ca El nu este nimenea. In Dumnezeu este o perfecta Unitate,totul este Complect, nimic nu lipseste, nimic nu poate fi inlocuit. Perfectiunea plinatati naturi lui Dumnezeu nu se poate descrie indeajuns in cuvinte omenesti. In Dumnezeu domneste o perfecta armonie, caracterul, natura si atributele lui Dumnezeu lucreaza toate impreuna pentru UNUL singur tel,scop, plan. Mila si dreptatea Lui nu se contrazic, nu se impotrivesc una impotriva celeilalte. Dumnezeu nu poate fi asemanat cu omul pamantesc. Omul pamantesc este separat, divizat chear in firea lui pamanteasca, el nu poate sa ajunga la una singura unitate prin natura sa pamanteasca, dreptatea si mila lui sunt despartite intre ele si nu pot sa ajunga nici cand la unul singur scop. Sufletul (partea femenina,femeia) este nesupus si in neascultare fata de duh (partea masculina,barbatul) iar trupul nu poate reprezenta parerea sufletului si a duhului in acela si timp.Deci omul pamantesc are nevoie de o UNIRE in primul rand in fiinta lui.
Dumnezeu in dreptatea Lui judeca oameni si in mila lui le da salvarea. Dumnezeu in dreptatea Sa socoteste omul neprihanit, fara ca omul sa fi implinit legea dreptati, numai prin faptul credintei in Cel ce a implinit legea dreptati, si chiar facand acest lucru Dumnezeu ramane neafectat, neschimbat si in El nu este desbinare. El este si ramane un Dumnezeu drept. Scriptura dovedeste acest lucru unde zice: Sa-Si arate neprihanirea Lui in asa fel incat sa fie neprihanit, si totusi sa socoteasca neprihanit pe cel ce crede in Isus Rom.3:26. Dumnezeu este Dreptul Judecator si tot El este in acelasi timp Milostivul Salvator cand zice: Nu este alt Dumnezeu decat Mine,Eu sunt SINGURUL Dumnezeu DREPT SI MANTUITOR alt dumnezeu afara de Mine nu este Isaia 45:21. Oamenii in teologia lor pamanteasca aseamana pe Dumnezeu cu omul pamantesc unde zic ei: Dumnezeu in mila Lui cauta mereu o cale de salvare a pacatosului, mila Sa striga iertare, striga viata si-ndurare dar dreptatea Sa e contrara milei Sale, si deci dreptatea Sa striga pedeapsa si  moarte.Tot ei spun ca Dumnezeu in dreptatea Sa era gata oricand sa nimiceasca omul pacatos, si pentru oprirea temporara a maniei Sale, au fost aduse diferite jertfe si slujbe purtatoare de sange. Numai prin sangele vetuitoarelor a fost satisfacuta temporar, a fost potolita temporar mania lui Dumnezeu impotriva pacatosului. Adevarul este ca jertfele si slujbele purtatoare de sangele vetuitoarelor erau o umbra, un simbol al dragostei lui Dumnezeu pentru omul de sub jugul robiei pacatului, si nici decum o oprire temporara a maniei dreptati lui Dumnezeu. Dealungul vremi in care s-au adus jertfe prin varsare de sange, Dumnezeu vorbea adica prevestea Vestea Buna, unde prin sangele Mielului lui Dumnezeu intreg neamul omenesc va fi curatit de pacat si adus din moarte la viata. Sangele reprezinta viata, intotdeauna cand se aduceau slujbele varsari de sange, prin ele Duhul lui Dumnezeu declara bucuria Creatorului Ceresc unde zice: Atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu…la moarte, adica a fost jerfit, si prin sangele Lui (prin viata Lui) toata lumea de oameni vor fi izbaviti, salvati din moarte crezand in El.Bunatatea si credinciosia se INTALNESC,dreptatea si pacea se SARUTA (Psalmul 85:10).Bunatatea si credinciosia lui Dumnezeu lucreaza impreuna urmarind acelasi scop, se intalnesc in acelasi sfarsit al lucrari lui Dumnezeu.Dreptatea si pacea nu sunt de pareri diferite, nu numai ca se intalnesc impreuna in acelasi sfarsit al lucrari lui Dumnezeu, dar chiar se SARUTA aratand ca au acelasi scop cantand acelasi cantec al dragostei lui Dumnezeu.

Se spune ca odata vantul rece si soarele fierbinte lucrau IMPREUNA, misiunea lor era sa dea haina jos a unui om in calatorie. Asa dar vantul a fost primul care si-a inceput misiunea,a inceput sa sufle si din spate si din fata calatorului, tot mai puternic incercand sa smulga haina omului in calatorie. Cu cat vantul sufla mai puternic, cu atat mai mult calatorul incheia toti nasturi, si strangea puternic haina in jurul lui. Dupa un anumit timp vantul sa oprit si misiunea a fost preluata mai departe de soarele fierbinte. Acesta a inceput sa acopere de jur imprejur intreaga fiinta a omului calator cu razele sale fierbinti, dupa putin timp calatorul plin de bucurie a inceput sa –si descheie nasturi si sa desbrace haina atarnand-o pe umar. In cazul acesta vantul si soarele au lucrat impreuna pentru unul singur scop: sa dea jos haina omului calator. Misiunea a fost indeplinita si chiar daca vantul rece si soarele fierbinte au folosit metode diferite pentru omul calator, totu-si diferenta aceasta a cauzat implinirea misiuni lor. Mai intai vine ce este pamantesc si mai la urma vine ce este ceresc, mai intai vine vantul rece sa produca o neliniste, o tulburare, sa creeze o mare nevoie de caldura si dupa ce omul calator este oboist de forta nemiloasa a vantului rece, chiar acolo si atunci in timpul potrivit, vine soarele fierbinte cu razele sale calduroase, care produc o mare bucurie pentru omul care a experimentat deja forta nemiloasa a vantului rece. Sub caldura fierbinte a soarelui mult dorit, ca printr-o minune omul desbraca haina veche a pacatului, si continua calatoria sa in puterea vietii primaverii lui Dumnezeu, unde totul inviaza, unde totul se desbraca de haina ierni reci si se inpodobeste cu hainele bucuriei sub stralucirea fierbinte a dragostei lui Dumnezeu. Adevarata este Scriptura care zice: De alta parte stim ca toate lucrurile lucreaza IMPREUNA spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu….Dumnezeu este cu adevarat UNUL si in El toate lucrurile lucreaza IMPREUNA pentru UNUL scop, pentru UNUL plan si anume: SPRE BINELE celor ce iubesc pe Dumnezeu.Aleluia! 

Apostolul Pavel luminat de Duhul scrie: Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile Romani 11:36. Apoi in Coloseni 1:15-17: El este chipul Dumnezeului cel nevazut, cel intai nascut din toata zidirea. Pentru ca prin El au fost facute toate lucrurile, care sunt in ceruri si pe pamant, cele vazute si cele nevazute: fie scaune de domnii, fie dregatorii, fie domnii, stapanirii.Toate au fost facute prin El si pentru El. El este mai inainte de toate lucrurile si toate se tin prin El. El este Capul trupului ,al Bisericii. El este inceputul,cel intai nascut dintre cei morti, pentru ca in toate lucrurile sa aiba intaietatea.Caci Dumnezeu a vrut ca toata plinatatea sa locuiasca in El, si sa impace TOTUL cu sine prin El, atat ce este pe pamant cat si ce este in ceruri, facand pace, prin sangele crucii Lui. Si pe voi, care odinioara erati straini si vrajmasi prin gandurile si prin faptele voastre rele, El v-a impacat acum prin trupul Lui de carne, prin moarte, ca sa va faca sa va infatisati inaintea Lui sfinti, fara prihana si fara vina, negresit, daca ramaneti si mai departe intemeiati si neclintiti IN CREDINTA. Pentru a intelege mai bine declaratia Apostolului Pavel prezint mai jos o traducere mai corecta, folosindu-ma de traducerea numita in limba Engleza: Goodspeed: For from Him everything comes,through Him everything exists,and in Him everything ends! Pentruca din El vin toate lucrurile, prin El exista toate lucrurile si in El sfarsesc toate lucrurile! Declaratia aceasta este mult mai mare in continutul ei decat oceanele planetei noastre, si este de fapt comoara de pietre pretioase ale Adevarului. Acesta este un principiu stabilit de Dumnezeu, cu privire la intreg universul, este Legea CIRCUITULUI. Toate Lucrurile vin afara din Dumnezeu si prin puterea lui Dumnezeu au existenta si schimbarea,si nimic nu se pierde in intregul univers,si apoi dupa calatoria si transformarea lor dealungul veacurilor, toate lucrurile se reantorc, sfarsesc din nou in Dumnezeu.Garantia acestui circuit este aratat in cuvantul: El sau Dumnezeu. Iata ce zice Eclesiastul: Soarele rasare, apune si alearga spre locul de unde rasare din nou. Vantul sufla spre miazazi si se intoarce spre miazanoapte, apoi iarasi se intoarce si incepe din nou aceleasi rotiri.Toate raurile se varsa in mare, si marea tot nu se umple, ele alearga necurmat spre locul de unde pornesc, ca iarasi sa porneasca de acolo. Expresia aratata mai sus unde zice: Pentruca din El vin toate lucrurile, ne spune ca inaintea veniri lor toate lucrurile erau IN EL,toate lucrurile au fost zidite si facute in El, au fost UNITE in El. Totul in El era in deplina armonie, nici o desbinare, nici o separare …..toate erau UNUL singur intreg, perfectiunea deplina a lui Dumnezeu. Sa privim putin din nou in declaratia lui Pavel unde zice potrivit translatiei Weymouth’s: For in Him was created the universe, of things in heaven and things on earth, things seen and things unseen,thrones,dominions,princedoms,powers,all were created and exist through Him and for Him. And He is before all things, and in Him and through Him the univers is one harmonious whole. Coloseni 1:16-17. Pentruca IN El a fost creat universul lucrurilor in ceruri si lucrurilor pe pamant,lucruri vazute si lucruri nevazute: Tronuri,domnii,stapanirii,puterii,toate au fost create si exista prin El si pentru El.Si El este mai inainte de toate lucrurile si IN El si prin El universul este un intreg armonios.Cuvantul Grec EN care inseamna IN arata locul unde au fost create toate lucrurile: IN Hristos. Cuvantul Grec DIA care literar inseamna PRIN arata prin cine s au facut toate lucrurile =PRIN Hristos (Cuvantul lui Dumnezeu).Intre cele doua cuvinte este diferenta mare sa dam un exemplu: IN David Dumnezeu a asezat bunatatea Sa,aceasta ne spune ca Bunatatea Sa este totdeauna in David, este nedespartita de fiinta lui, oriunde merge David merge si bunatatea lui Dumnezeu. Apoi vom zice: PRIN David Dumnezeu a asezat bunatatea Sa in cateva persoane din Romania. Aceasta ne spune ce Dumnezeu a lucrat PRIN David, dar nu neaparat si IN David. Toate lucrurile continand Plinatatea Dumnezeirii au fost facute de Dumnezeu IN Hristos,cum zice Scriptura: Dupa planul Lui si dupa harul care ne-a fost dat IN Hristos Isus, inainte de veacuri. Cu toate ca lucrurile au fost facute In Hristosul lui Dumnezeu care este in sanul Tatalui, totusi datorita planului si Voii lui Dumnezeu se vede clar ca unele lucruri au venit AFARA DIN Dumnezeu. Odata ce acestea lucruri au fost aduse afara din Dumnezeu, prin planul si hotararea Lui, lucrurile acestea au suferit o schimbare foarte mare. Lucrurile acestea au fost fragmentate, despartite,au devenit goale de slava plinatati lui Dumnezeu, au devenit intr-o stare de NEVOIE. Intr-o nevoie de Lumina, nevoie de Adevar si nevoie de Viata, nevoie de o UNIRE din nou in plinatatea Dragostei si o UNIRE din nou cu Dumnezeu. Cat priveste fiinta umana Pavel luminat de Duhul zice: Harul lui Dumnezeu ne-a fost dat In Hristos inainte de aparitia veacurilor, tot atunci si tot acolo eram si noi potrivit celor scrise: IN El Dumnezeu ne-a ales inainte de intemeierea lumi, eram In El si-n harul Sau, dar noi fiinta umana am fost despartiti de acest har prin venirea noastra afara DIN El, si venirea noastra afara din El a fost si este tocmai ca sa fim in nevoie de acest har maret, tocmai ca sa vedem si sa intelegem taina harului lui Dumnezeu despre care continua Apostolul si zice: Dar care a fost DESCOPERIT ACUM prin aratarea Mantuitorului nostru Hristos Isus. Deci harul acesta NE-A fost dat inainte de nasterea timpului in Hristos si harul acesta nu a plecat nici unde din Hristos, a ramas tot in Hristos, noi am venit afara din Hristos si am fost, sau am devenit in nevoie de acest har, care ne-a fost descoperit abia ACUM prin aratarea Mantuitorului in care de fapt era si este harul lui Dumnezeu.

Omul in inceputul lui nu apreciaza harul daca nu are nevoie de el ,omul nu se bucura de aparitia sau descoperirea harului, daca nu cunoaste mai intai separarea si despartirea de acest har. Cine locuieste in lumina nu simte nevoia lumini si nici nu se bucura de prezenta lumini, cine nu a fost bolnav niciodata si n-a vazut un om bolnav, nu simte nevoia si nici nu se bucura de prezenta sanatati, cine nu a vazut moarte niciodata, nu simte nevoia si nu se bucura de puterea vieti. Nu putina valoare au cuvintele scrise la Romani 11:32 Fiindca Dumnezeu a INCHIS PE TOTI OAMENI in neascultare, ca sa AIBA INDURARE DE TOTI. Deci motivul principal pentru care toti oameni au fost inchisi in neascultare nu este ca Dumnezeu a fost inselat, a fost luat prin surprindere de o forta straina numita Satan si Dumnezeu ne mai avand ce face a hotarat sa chinuiasca etern intr-o inchisoare, atat omul, faptura manilor Sale cat si pe vicleanul Satan, oh! nu. Ce Apostolul declara prin Duhul este foarte diferit de declaratiile apostolilor firii pamantesti. El declara gandul, voia, hotararea si dragostea lui Dumnezeu, unde El se descopere omului inchis in neascultare si pedepsit pentru neascultare, ca un Dumnezeu indurator, milos, iertator, salvator si eliberator. Mentionez caci Satan, intunericul, minciuna, pacatul si moartea sunt unelte in mana suveranului Creator de care El se foloseste pentru implinirea intocmai si la timp a planului si voii Sale in intreg universul. Apostolul Pavel luand cunostina despre Taina Voii lui Dumnezeu asezata in planul veacurilor declara foarte clar sfarsitul, tinta finala a Voii si a planului lui Dumnezeu cand zice: Spre a-Si UNI IARASI intr-unul, in Hristos, toate lucrurile: cele din ceruri si cele de pe pamant. Aleluia!

Deci am invatat potrivit Adevarului ca toate lucrurile au fost facute IN Hristos. Am invatat ca toate lucrurile care vin DIN Hristos, au existenta si transformarea lor PRIN Hristos si tintesc, au ca scop principal sa sfarseasca din nou IN Hristos, si sa fie dealtfel UNITE IARASI IN HRISTOS. Isus Hristos este Inceputul si Sfarsitul tuturor lucrarilor lui Dumnezeu. Iata pe scurt ce declara tot Apostolul Pavel despre UNIREA IN HRISTOS: Caci Dumnezeu a vrut ca toata plinatatea sa locuiasca in EL, si sa impace TOTUL cu Sine PRIN EL, atat ce este pe pamant cat si ce este in ceruri, facand pace, prin sangele cruci Lui. Caci El este pacea noastra, care din doi a facut UNUL si a surupat zidul de la mijloc care-I despartea.Si a impacat pe cei doi cu Dumnezeu INTRUNUL singur trup prin cruce. Ca adica, Dumnezeu era in Hristos impacand LUMEA CU SINE, netanandu-le in socoteala pacatele lor. Prin harul lui Dumnezeu vom invata in continuare despre trei uniri facute de Dumnezeu in Hristos Isus Domnul nostru si anume: Unirea celor doi intr-un singur trup si apoi unirea acestui trup cu Dumnezeu. Unirea lumi cu Dumnezeu. Unirea tuturor lucrurilor: a celor din ceruri si a celor de pe pamant. Prima parte a acestei uniri este numita in Scripturrile amintite mai sus IMPACARE. Subiectul impacari omului cu Dumnezeu in Hristos Isus este unul dintre cele mai neantelese, necunoscute si necrezute subiecte Biblice. Potrivit cu masura harului lui Dumnezeu descoperit in vremea aceasta in fiintele noastre am toata increderea in puterea Duhului care ne va calauzi in scrierile viitoare. Fiti binecuvantati cu multa sanatate si cu Lumina Adevarului in Numele Domnului Isus Hristos.

 

Other Writings in This Series:

Capitolul 1
Capitolul 2
Capitolul 3
Capitolul 4
Capitolul 5
Capitolul 6
Capitolul 7
Capitolul 8
Capitolul 9
Capitolul 10
Capitolul 11
Capitolul 12
Capitolul 13
Capitolul 14
Capitolul 15
Capitolul 16
Capitolul 17
Capitolul 18
Capitolul 19
Capitolul 20
Capitolul 21
Capitolul 22
Capitolul 23
Capitolul 24
Capitolul 25
Capitolul 26
Capitolul 27
Capitolul 28
Capitolul # 29
Capitolul 30