Home
WRITINGS
SCRIERII
POEMS
POEZII
LINKS
CONTACT
SITE MAP

Moartea Celor Doi


PILDA ACEASTA NASTEREA LUI ISUS Casatoria Cereti, Cautati, Bateti Moartea & Invierea Legea Circularitati Incapacitatea umana Despre Alegere Chemarea Eficace Coada Balaurului


- David Ilea -

Cu vremea,saracul a murit si a fost dus de ingeri in sanul lui Avraam. A murit si bogatul si la u ingropat.Pe cand era el in Locuinta mortilor,in chinuri, si a ridicat ochi in sus, a vazut de departe pe Avraam si pe Lazar in sanul lui (Luca 16:22,23).In continuarea acestui studiu opservam felul foarte simbolic si profetic in care Isus continua pilda aceasta. Moartea bogatului cat si moartea lui Lazar reprezinta o schimbare fundamentala in conditia si starea lor. Despre Lazar se spune ca a murit si a fost dus de ingeri (mesageri) in sanul lui Avraam. Nu era decizia lui Lazar sa ajunga in sanul lui Avraam, se vede ca acesti mesageri au primit porunca sa conduca pe Lazar in sanul lui Avraam.Despre omul bogat, se spune ca a murit, si a fost ingropat, da asezat in groapa uitari, in intuneric, in complecta indepartare de conditia care o avea mai inainte, despartit de fagaduinta data parintelui Avraam, despartit de masa bogata si veselia de a fi natiunea favorita a lui Dumnezeu. Ingropate vor fi toate bucuriile acestui popor ales, pentru multa, multa vreme.Iuda a fost taiat jos din pomul fagaduintei si aruncat in focul chinului grozav iar in locul lui a fost adus (altoit) saracul Lazar, da in locul lui, in sanul lui Avraam potrivit cu cele scrise in Rom 11: Caci prin alunecarea lor s a facut cu putinta mantuirea Neamurilor, ca sa faca pe Israel gelos. Iar daca unele din ramuri au fost taiate, si daca tu care erai dintr un maslin salbatic,ai fost altoit in locul lor si ai fost facut partas radacini si grasimi maslinului ….

Si totu si ce reprezinta moartea celor doi, a lui Lazar si a bogatului?  Sa mergem pentru putin timp, in trecut chiar in vremea cand Isus spunea pilda aceasta, sa privim evenimentele ce au loc in dispensatia vremi acesteia, si la schimbarile majore ce se desfasoara nu numai in natiunea poporului Evreu, dar care afecteaza toate natiunile pamantului din toate veacurile, intreaga rasa Adamica dupa cum gasim scris: Omul dintai Adam a fost facut un suflet viu.Ultimul Adam (cuvantul Grec folosit aici este ESCHATOS care inseamna final, sfarsit de, ultimul, margine asa dar traducerea corecta este ultimul Adam in loc de al doilea Adam vezi #2078 din concordanta Strong’S) a fost facut un duh dadator de viata. Omul dintai este din pamant pamantesc,omul al doilea este din cer.Si dupa cum am purtat chipul celui pamantesc, tot asa vom purta chipul Celui ceresc.1Corinteni 15:45,47,49.Mintea omului pamantesc nu poate patrunde acest mare adevar, ca adica in intreaga istorie a omeniri au fost doar doi oameni. Cuvintele rostite de Apostolul Pavel poarta in sine lor taine mari, pe care nimeni nu le poate intelege, numai atunci cand duhul Adevarului inlatura intunericul necunostintei, abia atunci privim intelepciunea nespus de felurita a maretului Arhitect si a toate Stapanitor singurul Dumnezeu si Tata al nostru al tuturora. Omul dintai Adam si ultimul Adam, primul om si al doilea om, sunt cuvintele folosite de Pavel in scrisoarea sa fratilor din Corint, unde omul dintai Adam si primul om Adam sunt aceeasi persoana, iar ultimul Adam si al doilea om Adam sunt iarasi aceeasi persoana. Omul dintai sau primul Adam a fost facut din pamant, pamantesc el a devenit un suflet viu.Al doilea si ultimul Adam este din cer, ceresc El a fost facut un duh dadator de viata. Expresia de mai sus: Omul dintai sau primul om Adam, ne adevereste foarte clar ca inainte de primul om nu a existat niciun om, apoi expresia: Ultimul sau al doilea om, ne adevereste deasemenea faptul caci intre primul si al doilea om nu a existat nici un om si fiindca al doilea om e si ultimul om, aceasta ne spune clar ca dupa ultimul om nu exista niciun alt om. 

Cuvinte ca acestea sunt foarte multe in sfintul Script, dar la suprafata lor par fara insemnatate in fata minti omului firesc, dar ele au valori mari cand Dumnezeu inlatura mahrama care le ascunde. Acestea taine sunt ascunse de veacuri in Dumnezeu, care a facut toate lucrurile si acestea taine sunt descoperite fiilor oamenilor numai si numai de Suveranul si singurul Stapan a intregului univers.Asa dar dealungul tuturor veacurilor au fost si sunt numai acesti doi oameni numiti Adam, Primul Adam cel pamantesc si ultimul Adam Isus Hristos cel ceresc. Pavel avand o revelatie prin Duhul ne spune taina acestui fapt cand zice: Si dupa cum AM PURTAT(cine a purtat?=noi am purtat da noi tot neamul omenesc) chipul celui pamantesc tot asa VOM PURTA (cine va purta?=tot noi vom purta da noi tot neamul omenesc) si chipul Celui ceresc.Acest mare adevar, luceste ca o stea in intreaga noapte a necunostintei minti omenesti, si ne cheama inca odata sa primim lumina adevarata, unde Dumnezeu a adunat toti oameni, da apsolut pe toti,toata omenirea e reprezentata in acesti doi oameni. Din cauza ca toti oameni sunt reprezentati si inclusi in persoana acestor doi oameni, aceasta ne vorbeste despre un alt mare adevar: Ce sa intamplat acestor doi oameni, sa intamplat de fapt tuturor oamenilor din toate vremile. Cand primul om Adam a pacatuit tot neamul omenesc a gustat pacatul impreuna cu el, cand primul Adam a murit din pricina pacatului, tot neamul omenesc a gustat moartea impreuna cu el potrivit celor scrise: De aceea dupa cum printr un singur om a intrat pacatul in lume,si prin pacat a intrat moartea,si astfel moartea a trecut asupra tuturor oamenilor din pricina ca toti au pacatuit Romani 5:12. Tot asa Dumnezeu fara a cere parerea oamenilor, sau parerea lui Satan, a hotarat ca tot neamul omenesc, apsolut toti sa fie inclusi si reprezentati in ultimul sau al doilea Adam Isus Hristos Domnul nostru. 

Da adevarat este faptul ca in planul veacurilor, suveranul Dumnezeu a adunat toti oameni, din toate veacurile: cele din trecut cat si oameni din veacul acesta, si chiar toti din veacurile nenascute inca, toata rasa Adamica cazuta in pacat si n moarte, si n ea asezat pe toti in ultimul om Adam, in Fiul care este oglindirea dragostei Sale unde zice: Astfel dar dupa cum printr o singura gresala a venit o osanda care a lovit pe TOTI oamenii,tot asa printr o singura hotarare de iertare a venit pentru TOTI oameni o hotarare de neprihanire care da viata.Caci dupa cum prin neascultarea unui singur om, cei multi au fost facuti pacatosi, tot asa prin ascultarea unui singur Om cei multi vor fi facuti neprihaniti Romani 5:18,19.Si dupa ce ne a asezat pe toti oameni in Isus Hristos, apoi ne a crucificat cu si in Isus Hristos, aducand astfel sfarsit chipului celui pamantesc restignindul pe cruce.Aici este intelepciunea si taina dragostei lui Dumnezeu, cand Isus a murit, tot neamul omenesc a murit, si in moartea aceasta sa facut impacarea lumi sau neamului omenesc cu Dumnezeu potrivit Scripturi care zice: Caci dragostea lui Hristos ne strange,fiindca socotim ca daca Unul singur a murit pentru toti, TOTI DECI AU MURIT 2Corinteni 5:14.Dumnezeu era in Hristos impacand lumea cu Sine netanandu-le in socoteala pacatele lor si ne a incredintat noua propavaduirea acestei impacari 2Corinteni 5:19.

Odata cu moartea lui Isus, a avut loc si moartea bogatului si a lui Lazar. O mare schimbare sa produs in intreaga lumea de oameni, odata cu moartea lui Isus.Dispensatia vremi vechi in care traiau bogatul si Lazar a luat sfarsit, si ei amandoi s au trezit de partea cealalta a Calvarului intr o noua conditie de viata. Apostolul Pavel ne relateaza faptul acesta cand zice: Dar acum (prim moartea lui Isus) am fost izbaviti de Lege si suntem morti fata de Legea aceasta care ne tinea robi, ca sa slujim lui Dumnezeu intr un duh nou iar nu dupa vechea slova.Bogatul si omul sarac Lazar fiind afectati de moartea lui Isus, lasa in urma vechea conditie de vietuire, unde amandoi traisera. Bogatul sau casa lui Israel, in particular casa lui Iuda intr o viata plina de belsug si veselie, si saracul Lazar sau Neamurile in tr o viata de boala si saracie si ei amandoi se trezesc de cealalta parte a Calvarului prin moartea si invierea lui Isus, intr o noua conditie de viata. Aici poporul ales, se gaseste fata in fata cu o surpriza neasteptata si neplacuta, aici Iuda nu mai este in belsugul si veselia vieti de odinioara, aice el este departe de sanul parintelui sau Avraam (fagaduinta data lui Avraam) Aici el se gaseste in centrul judecati divine a lui Dumnezeu, si acest foc al zilei de judecata este mare si foarte fierbinte, dupa cum zice Isus in pilda aceasta: Pe cand era el in Locuinta mortilor in chinuri si a ridicat ochi in sus.Cuvantul Grec translatat aici Locuinta mortilor este HADES, care e bine sa stim cu toti inseamna: Nepatruns, nevazut si nu descrie nici macar putin Iadul Etern fabricat de parinti sfinti ai biserici Catolice. Da aicea se gaseste bogatul in locul acesta lipsit de pace, unde veselia de odinioara nu poate sa patrunda, da aici in intuneric unde nu mai este lumina, aici poporul ales se chinuie in focul purificari si este mistuit de jur imprejur in focul mistuitor al corectari si indreptari care arde si consuma toata mindria si ingamfarea vietii dinainte de Hristos. 

Oare ce alta metafora, sau ce alt mod de asemanare mai bun decat cel folosit de Isus, ar putea sa descrie chinul si strigatul disperat pentru pace si odihna a poporului Evreu, de atunci din amurgul acelei zile, cand fruntasi lui Iuda dupa toata ura si dispretul aratat in ultimele momente in jurul cruci lui Isus, se intorc cu spatele spre taina mareata a Calvarului, grabindu se spre casa lor din Ierusalim ramasa pustie,  pana chiar in zilele acestea a anului 2008.Eu nu gasesc cuvinte indeajuns, sa pot descrie chinul si flacara focului care arde chiar ca cel mai fierbinte jaratic, viata acestui popor de peste doua mii de ani. Apostolul Pavel adevereste clar alaturandu se pildei profetice spusa de Isus cand zice: Dumnezeu le a dat un duh de adormire, ochi sa nu vada si urechi ca sa nu auda pana in ziua de azi.Si David zice: Masa lor sa li se prefaca intr o cursa intr un lat intr un prilej de cadere si intr o dreapta rasplatire. Sa li se intunece ochi ca sa nu vada si spinarea sa le o tii mereu garbovita. Romani 11:8-10.Poate cineva, citind acestea putine cuvinte despre chinul poporului Evreu, va cauta sa afle daca acest chin in care se afla poporul Evreu simbolizat prin persoana bogatului din Locuinta mortilor, se va sfarsi, sau va fi etern, vesnic asa cum multi predicatori declara.  

Cu multa reverenta in fata a tot puternicului Dumnezeu si Tata al nostru al tuturora, vreau sa aduc cateva scripturi care cred eu ca sunt indeajuns sa puna in lumina acest mare adevar,unde bogatul ajuns in chinul din Locuinta mortilor, nu va petrece vesnicia in acel chin.La vremea randuita de suveranul Dumnezeu, va fi asezat din nou in butucul fagaduintelor lui Dumnezeu, dupa buna placere si voie a singurului si preafericitului Dumnezeu si Creeator. S-au potihnit ei ca sa cada? Nicidecum! Ci prin alunecarea lor s a facut cu putinta mantuirea Neamurilor (Lazar in sanul lui Avraam) ca sa faca pe Israel gelos.Daca deci alunecarea lor a fost o bogatie pentru lume si paguba lor a fost o bogatie pentru Neamuri, ce va fi plinatatea intoarceri lor? Caci daca lepadarea a adus impacarea lumii ce va fi primirea lor din nou, decat viata din morti? Si chiar ei daca nu staruiesc in necredinta, vor fi altoiti caci Dumnezeu poate sa i altoiasca iarasi. Fiindca daca tu care ai fost taiat dintr un maslin care din fire era salbatic ai fost altoit impotriva firii tale, intr un maslin bun cu cat mai mult vor fi altoiti ei care sunt ramuri firesti in maslinul lor. Fratilor pentru ca sa nu va socotiti singuri intelepti nu vreau sa nu stiti taina aceasta: O parte din Israel a cazut intr o impietrire care va tinea pana va intra numarul deplin al Neamurilor.Si atunci TOT ISRAELUL VA FI MANTUIT dupa cum este scris: Izbavitorul va veni din Sion si va indeparta toate nelegiuirile de la Iacov.Dupa cum voi odinioara n ati ascultat de Dumnezeu si dupa cum prin neascultarea lor ati capatat indurare acum tot asa ei acum n au ascultat pentruca prin indurarea aratata voua sa capete si ei indurare. Fiindca Dumnezeu a inchis pe TOTI OAMENI in neascultare, ca sa aiba indurare de TOTI. O adancul bogatiei intelepciuni si stiintei lui Dumnezeu! Cat de nepatrunse sunt judecatile Lui si cat de neantelese sunt caile Lui. Din El prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie slava in veci! Amin

 

Other Writings in This Series:

Bogatul
Lazar
Moartea Celor Doi
Sanul Lui Avraam
Lazar in Sanul Lui Avraam
Bogatul in Locuinta Mortilor
Prapastia Mare